Voeding middel

Waarom kippen- bottensoep zo gezond is

kippensoep

Grootmoeder maakte vroeger al bouillon van botten om aan te sterken bij ziekte en zwakte. Lange tijd hoorden we er niet zo veel over, maar tegenwoordig is bottenbouillon weer razend populair. Waarom is dat eigenlijk? Zijn de claims wel waar? In dit artikel duiken we erin. Vele gezondheidsliefhebbers drinken dagelijks bouillon gemaakt van botten. De Chinezen raadden vroeger al bouillon van kip aan als tonicum voor de ziel. Zij geloofde dat de Chi in het lichaam hiermee hersteld zou worden. Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn:

 • Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in.
 • Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren. Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA.
 • Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine. Deze stoffen zitten meestal in supplementen tegen reuma en gewrichtspijn.

In botten, merg en bindweefsel zit veel collageen dat tijdens het koken wordt omgezet naar gelatine. Gelatine is weer zeer rijk aan de aminozuren glycine, proline en glutamine. Deze zijn zeer heilzaam voor onze gezondheid.

In botten, merg en bindweefsel zit veel collageen dat tijdens het koken wordt omgezet naar gelatine. Gelatine is weer zeer rijk aan de aminozuren glycine, proline en glutamine. Deze zijn zeer heilzaam voor onze gezondheid.

Er is geen direct wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van bottenbouillon, maar wel naar alle ingrediënten afzonderlijk. Hierdoor weten we dat bottenbouillon extreem gezond is voor het lichaam

Voordelen van Bottenbouillon

 • De mineralen uit botten zorgen ervoor dat onze eigen botten sterk worden.
 • Glucosamine en chondroïtine helpen onze bindweefsels sterk te houden en de gewrichten soepel.
 • Gelatine kan de darmwand verstevigen. De glutamine kan zelfs bijdragen aan het herstel van een lekkende darm. Mensen met prikkelbare darmen kunnen hier veel baat bij hebben.
 • De glycine kan een ontstekingsremmende werking op het lichaam uitoefenen en het immuunsysteem kalmeren. Allergieën kunnen hierdoor afnemen. Het immuunsysteem kan versterkt worden.
 • Het is caloriearm, maar geeft toch een vol gevoel waardoor het afvallen gemakkelijker kan verlopen.
 • Glycine kan de nachtrust, en daarmee het herstel bevorderen.
 • Versterkt het immuunsysteem. Kan een krachtige remedie zijn tegen verkoudheid, griep en andere .
 • Goed voor de opbouw van de huid.

Bottenbouillon wordt vaak voorgeschreven bij auto-immuunziektes. Veel auto-immuunziektes kunnen voortkomen uit problemen met de darmen. Wanneer de darmwand zich weer kan herstellen, kan het immuunsysteem kalmeren. Dit kan weer leiden tot vermindering van auto-immuunziektes. Bottenbouillon is een wezenlijk onderdeel van het GAPS-dieet, waarbij men autisten ziet opknappen door het helen van de darmwand.

Volgens onderzoekers is kippensoep (ook wel kippenbouillon genoemd) bewezen medicinaal (13). Ze meldden in hun verslag wel dat dit niet geldt voor alle kant-en-klare soepen. Dus hop, maar beter zelf maken en de keuken in!

Bovenstaande tekst is gepubliceerd op 25 februari door Juglen Zwaan op www.ahealthylife.nl

Hoe maak je gezonde en vitale kippensoep of bottensoep?

Voor een heerlijk en beproefd recept kijk op: Recept kippen-bottensoep voor meer vitaliteit

Volg de komende tijd nieuwe tips over verhogen van de weerstand en vitaliteit op facebook

Wanneer je vragen hebt over vitaliteit en hoe je die behalve bottensoep op peil kan houden , neem gewoon contact op, stuur me een mail: dirk@grastraining.nl of bel me: 06-83679031. Wanneer nodig spreken we af voor een kort gratis coachingsgesprek van een kwartier.      

Kijk anders ook even op https://grastraining.nl/grasvitaal/   

 

Presentatie4
Dirk Keuning studeert juni 2020 af als Vitaliteitstherapeut, geënt op traditionele Chinese geneeswijzen. Hij put zijn kennis verder uit zijn opleiding medische basiskennis afgerond in 2019 en zijn opleiding tot scancoach, waarbij energieleer, de basis is. Als trainer-coach heeft hij zich de afgelopen 20 jaar gespecialiseerd in onderwerpen als vitaliteit, stressmanagement en gedragsveranderingen die daarbij ondersteunend werken. Bovenal gebruikt hij zijn ervaring en kennis opgedaan tijdens zijn eigen weg om vitaler te leven.
1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Waarom kippen- bottensoep zo gezond is – GRAS […]

Reacties zijn gesloten.