Training Sociale Wijkteams
Oog hebben voor de context waar de burger zich in bevindt
Oog hebben voor de context waar de burger zich in bevindt
Al veel gemeenten hebben ervaringen opgedaan met de ontwikkeling en training sociale wijkteams. De inhoudelijke richting is duidelijk: een samenhangende aanpak van welzijn, ondersteuning, jeugd- en gezondheidszorg en arbeidsintegratie.
Dit vraagt van de professionals een andere manier van werken. Van denken volgens gebaande paden naar creativiteit en durf. Van werken vanuit een specialisme naar werken als generalist. Van werken vanuit het bieden van oplossingen en adviezen naar het versterken van de eigen kracht van de burger en zijn netwerk. Van werken vanuit de mores van de moederorganisatie naar het werken met elkaar in sociale wijkteams.
Training sociale wijkteams van GRAS biedt samenhangende programma’s en losse producten om de nieuwe manier van werken vorm te geven.
Naast deze producten verzorgt GRAS ook trainingen in methodisch handelen, waaronder het werken met de Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM).
Hiernaast een overzicht van mogelijkheden voor een programma training Sociale Wijkteams, kijk ook onder GRAS aanbod of www.springest.nl
Motiverende gespreksvoering
Motiverende gespreksvoering (MI) is een op samenwerking gerichte gespreksstijl die iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering versterkt. Deze vaardigheid mag in de training sociale wijkteams niet ontbreken. Het is meer dan het toepassen van een setje gesprekstechnieken, het is een methode om mensen aan te zetten tot verandering door te praten over verandering. Het is een op interactie gerichte gespreksmethode waarvan is gebleken dat het vruchten afwerpt. In Canada heeft het effect van deze wetenschappelijk onderzochte methodiek, zich inmiddels bewezen. Het uitgangspunt van MI geldt: de respectvolle bejegening van cliënten. Het is bovenal een basis- of grondhouding en geen repertoire gesprekstechnieken
Progressiegericht Communiceren
Bij Progressiegericht Communiceren zoekt de medewerker samen met de klanten van sociale wijkteams wat deze wil veranderen en nodig heeft. Je gaat ervan uit dat je de ander niet hoeft te helpen om te communiceren. Je gaat er van uit dat de ander voor zichzelf op kan komen en dat jij dat ook kan en doet. Doorvragen en de ander helpen zelf met mogelijke oplossingen te komen is de kern van deze communicatie. Progressiegericht Communiceren is een logisch onderdeel van de training sociale wijkteams.
Onderhandelen
In contact spelen soms uiteenlopende belangen. Wat is de speelruimte tussen de belangen en waar liggen de grenzen. Op welke manier kun je op een gelijkwaardige manier trouw blijven aan je eigen belang zonder dat dit de relatie schaadt en waar liggen de grenzen. Onderhandelen is contact houden met je eigen belang en contact houden met de ander die tegenover je zit. Contact is grenzen aangeven en soms meebewegen. Je kiest zelf wanneer jij jezelf laat gelden, toegeeft of los laat.
Omgaan met Emotie en Agressie
In de Training Omgaan met Emotie en Agressie van GRAS leert de deelnemer om te gaan met situaties waar emoties hoog oplopen en over kunnen gaan in agressief gedrag van de klant. De deelnemer leert om te gaan met de eigen spanning en emotie en leert vervolgens verschillende vormen van agressief gedrag bij de klant te herkennen en te reduceren of om te buigen. In de training sociale wijkteams wordt ook vaak aandacht besteed aan dit onderdeel.
Visie Ontwikkeling
In training Sociale wijkteams staan we bij het onderdeel “Visie” stil bij wat de medewerkers drijft, welke waarden voor hen belangrijk zijn en wat ze willen bereiken in hun werk. Met andere woorden: ‘Waar word jij blij van in je werk? Waar kom jij je bed voor uit?’ Vervolgens kijken we hoe dat past binnen de visie en doelstellingen van de organisatie. Een prima training om samen met de andere teamleden de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Teamontwikkeling
Teamontwikkeling als onderdeel van training sociale wijkteams wordt ingezet om de talenten van alle medewerkers optimaal te benutten. GRAS gelooft in de natuurlijk kracht van de (kleine) groep waardoor teams gevormd kunnen worden. Via dit aanbod wordt het team meer dan de som der delen. Teamontwikkeling is een natuurlijk proces, waarbij alle fasen een functie hebben. GRAS geeft het team inzicht in deze fasen en zoekt samen met het team hoe zij zichzelf kan leiden. Een excellent performing team is het einddoel!
De trainingen veranderen al snel in Teamcoaching waarbij het team op zoek gaat naar het verbinden van individuele -, team -, en organisatiedoelen. Het team zoekt haar eigen teamdoelmatigheid om optimale resultaten te halen.
Implementatie Intervisie
Implementatie van Intervisie richt zich op het verder ontwikkelen van de onderlinge communicatie binnen het team. Zowel de communicatie over de vakinhoud en specifieke casussen als ook de interactie tussen de teamleden. Na afloop is het team in staat om met behulp van eenvoudige intervisiemodellen zaken bespreekbaar te maken en te houden. Een lerend team is het resultaat.
Coachen in plaats van Leidinggeven
Coachen in plaats van Leiding Geven is het aanbod voor leidinggevenden die te maken krijgen met zelfsturende teams. Voor hen verandert er fundamenteel veel wanneer een team geacht wordt zichzelf te leiden. Hoe stopt de manager met leidinggeven en hoe kan hij coach worden? Een spannend proces dat gaat over afscheid nemen van een bekende rol, omgaan met veranderingen en ontdekken van nieuwe kwaliteiten.
GRAS biedt trainingen voor kleine groepen leidinggevenden of individuele coaching om te stoppen met leidinggeven en te starten met coachen.
Outreachend Werken
Het onderwerp Outreachend werken mag niet ontbreken in een training Sociale wijkteams. Dit onderdeel biedt tools om contact te maken met mensen die ver af staan van hulpverlening, terwijl wel hulp gewenst is. Teleurstellingen over of het niet kunnen vinden van de juiste weg naar hulpverlening kunnen daarvan de reden zijn. Verlies, weerstand, argwaan, sociaal isolement; de redenen van zorgmijdend gedrag kunnen heel divers zijn. De training geeft inzicht in en begrip voor de wereld van mensen die moeilijker te bereiken zijn. Hoe ga je om met signalen als er geen hulpvraag is en hoe zorg je voor waardevolle ontmoetingen? Onderdelen uit andere trainingen van GRAS worden in deze training gecombineerd; Progressie gericht communiceren, Motivational Interviewing, Beïnvloedingsstijlen, Sociale Netwerk Strategie omgaan met weerstand, emotie en wellicht agressie; alles komt aan bod. Aan de hand van de ingevulde intakeformulieren maken we de training voor uw medewerkers op maat.
Sociale Netwerk Strategie
De veranderingen zijn voor alle betrokkenen een uitdaging. Een uitdaging om zorg, hulp en welzijn dienstbaar in te zetten voor de mensen die het nodig hebben, afgestemd op hun vraag, waardoor zelfredzaamheid en eigen kracht vergroot worden. Hoe fijn is het wanneer mensen een zinvol beroep kunnen doen op hun omgeving waardoor hun zelfredzaamheid een rol gaat spelen in plaats van “zorgen voor”? Daarom is Sociale Netwerk Strategie een belangrijk onderdeel voor training Sociale wijkteams. De uitdaging is de verantwoordelijkheid en mate van invloed teruggeven aan de mensen die de hulp vragen en de professionals tools meegeven hey netwerk van de hulpvrager te benutten. Kijk ook bij: Sociale Netwerk Strategie.
GRAS biedt voor Sociale wijkteams, jeugdteams en praktijkondersteuners, workshops en trainingen waarin inzicht wordt verkregen en handvatten worden geboden in complexe gezinssituaties als:
Bovenstaande thema’s worden benaderd vanuit TA, de systeemtheorie en systemisch werken.
GRAS houdt haar kennis up to date door regelmatig de kennisdossiers, interventies en publicaties, o.a. van Movisie te raadplegen