pexels photo 2171077

12 tips om je weerstand te verhogen

Nu de natuur ons een tik op de vinger geeft krijgen we een rode loper uitgerold om even stil te staan bij onszelf.
Met liefde en aandacht worden overal op internet welgemeende en waardevolle tips gegeven over hoe deze tijd door te komen. Iedereen vanuit eigen kennis en voorliefde.

GRASvitaal richt zich op vitaliteit en komt met “grasvitale” tips.

In deze tijd vooral gericht op het verhogen van je weerstand. Weerstand is een vorm van beschikbare energie die het lichaam beschermt tegen het binnendringen van ziekten. De uitdaging is de energie op peil te houden, aan te blijven vullen en niet onnodig weg te laten lekken.

1. Bewustzijn vergroten

Dit is de basis voor alle volgende onderwerpen. Je bewustzijn vergroten is nu niet moeilijk, we worden met onze neus op de feiten gedrukt. De (economische) wereld komt piepend tot stilstand. De natuur geeft ons een koekje van eigen deeg. Wat moet je daar nu mee?
Wat niet helpt, is je laten leiden door emoties. (E-motion: energie in beweging)
Wanneer je je onnodig druk maakt raak je je energie kwijt. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is te doen.
Het grootste deel van onze emoties wordt bepaald door verhalen over feiten die we van anderen horen en hoe we die weer voor onszelf uitleggen. We reageren uiteindelijk vaak niet meer op feiten maar op (eigen) verhalen over verhalen. Zo bouwen we onze overtuigingen en vastgeroeste ideeën op.
Angst (voor Corona of voor de economische recessie) is een slechte raadgever, het kan jouw systeem (lichaam) zo beheersen dat jouw weerstand door jouw angst daalt en je daardoor bevattelijker bent voor virussen (van welk soort dan ook). De angst wordt dan de hoofdoorzaak voor je bevattelijkheid voor de ziekte en niet het virus zelf. Dit kan hetzelfde gebeuren wanneer we boos, geïrriteerd of overbezorgd raken. Virussen zijn er overal en zijn er altijd geweest. Met de emoties die deze oproepen kunnen we leren omgaan om daarmee de weerstand op peil houden.

“zolang je ademt is er leven” en “arm(er) zijn is ook een kunst!

Zoek de uitdaging om te gaan van:

  • angst naar vertrouwen. Wanneer je bang bent voor je gezondheid of angst hebt om (iets) armer te worden besef je: “zolang je ademt is er leven” en “arm(er) zijn is ook een kunst!
  • dingen niet te weten naar kennis zoeken en toepassen
  • slachtofferschap naar verantwoordelijkheid, eigenaarschap en zelfredzaamheid
  • irritatie naar vergeving en begrip
  • verdriet naar troost zoeken (bij wie of wat dan ook) en (nog meer) te leren van jezelf te houden.

Je bewustzijn vergroten door bijvoorbeeld dagelijks vaker op de dag even “stil te staan” maakt dat je minder gejaagd, opgefokt of bang wordt. Dat geeft voor nu energie die je heel goed kan gebruiken.

Tip 1

Of je nu thuis werkt of niet. Je bent in elk geval minimaal 8 uur per dag bezig, “in the running” met werk-werk of om het huishouden draaiende te houden. Misschien ben je wel een doener en neem je sowieso al moeilijk de nodige pauzemomenten. Je wordt dan sneller moe, geïrriteerd of somber. ja,… misschien raak je wel afgemat. Zeker nu omdat je om moet schakelen naar een ander ritme en een andere dagindeling.

Keer of sluit je een paar keer per dag even af van je omgeving, van wat je op dat moment aan het doen bent, sluit je van alles af; behalve jezelf en je zintuigen! Al zijn het maar een paar seconden of een paar minuten. Verlaat even het toneel. Sta, zit, lig stil, kijk, luister, ruik en voel hoe je even alleen op adem kan komen. Neem natuurlijk ook je langere pauzes!

2. Bewegen, houding en ontspanning

Ik hoorde deze week op de radio dat voor sportmensen geldt: één week minder bewegen kost 2 weken extra om je niveau van daar voor weer te bereiken. Nu zijn de meeste van ons geen sportmensen, maar bij ons zal een vergelijkbaar effect optreden.

Tip 2

Voor ons geldt dan ook de niet zware sportbewegingen! Tenzij je een fitness type bent, maar veel van ons zijn dat niet. Zware sportbewegingen kosten te veel energie in tijden dat we de energie goed kunnen gebruiken om de weerstand op te bouwen, maar rustige regelmatige bewegingen, zoals wandelen, fietsen tuinieren helpen goed voor de energieverdeling. Ook op de dag wanneer je met het huishouden bezig bent of toch nog op je werk. Maak rustige bewegingen en haal de haast er uit. Stofzuigen, tandenpoetsen, wassen; wandelen tijdens je werk op de gang van de ene plek naar de andere; neem je tijd. Daar is tie voor. Onthaast!

Natuurlijk haast je je wel wanneer er een leven op het spel staat, maar voor het merendeel van de tijd geldt dat niet en maken we onnodige haast.Ja en verder: rekken en strekken! Gaap, dans, zet muziek aan. Verzin, zoek bewegingsspelletjes.  Wanneer je op de hoogte bent van Yoga of Qi-gong oefeningen; ideaal! DOEN!   

pexels photo 981619
Tip 3

Natuurlijk is daar ook gewoon je houding; kijk eens hoe je staat in de rij achter de streep bij de kassa. Recht op (je mag er zijn!), schouders ontspannen, knieën niet op slot, je voelt je hele voetzool op de grond (‘alles begint in de voeten’ zei mijn bewegingsdocent Margo Groot al), je ademt vanzelf in en uit. Daar hoef je helemaal niets voor te doen. Ontspan je spieren en hou vooral de adem niet vast of in. Spieren onnodig aanspannen en je ademhaling niet natuurlijk laten gaan verhoogt onnodige stress. Bij bewegen en houding kun je goed gebruik maken van je bewustzijn om “pas op de plaats te maken” (combineer met tip 1).       

Tip 4

Ontspan vooral in de tijd die er voor bedoeld is: Slaap 8 uur per nacht.      

3. Voeding: eten, drinken en frisse lucht

Frisse lucht

Naast gezonde voeding geeft dit ons de meeste energie. Dus om daar mee te beginnen. Frisse lucht, vééééééél frisse lucht. Er zijn echt genoeg plekken buiten, waar het niet druk is. Ja, daar moet je soms even een eindje voor fietsen of lopen, dat op zichzelf levert al frisse lucht op.   

Tip 5

Zolang je niet aan een snelweg woont, zware industrie of last hebt van geluidsoverlast; het is lente! Doe de deur open! Luister naar de geluiden van de lente. Ga er op uit, met je kinderen, je lief, of alleen, snuif op! Minimaal 2 uur per dag uit je hok of je laat je de wind naar binnen komen.  De verwarming kan dan natuurlijk wel uit.   

Tip 5a

Combineer bewustzijn en ontspannen bewegen met inname van frisse lucht; 3 tips in één!

Drinken  

Tip 6

Drink 1,5 liter per dag. ’t Liefst niet ijskoud. Het kost minder energie voor je lichaam om de drank eerst op lichaamstemperatuur te brengen, je houdt dus meer energie over voor je weerstand. En natuurlijk beperk koffie, zwarte thee en alcohol. Vooral de lever heeft het dan zwaar te verduren en moet extra energie gebruiken om afvalstoffen te verwijderen. Terwijl leverenergie bedoeld is voor een optimale verdeling van de energie door het hele lichaam; ook de energie die voor de weerstand zorgt.

Voeding, eten

Ja, voeding. Wanneer we gezond eten halen we naast zuurstof de meeste energie uit onze voeding. Op het gebied van voeding kunnen we ook nog eens extra letten op voeding die weerstandsverhogend werkt.      

Tip 7

Een paar weerstandsverhogend voedingsmiddelen:

Gember, haver, kaneel, knoflook, braam, blauwe bessen bosbessen, brandnetel, citroenmelisse, jeneverbes, komijn, pepermunt, rozemarijn, kruidnagel, tijm, salie, weegbree, quinoa, knolselderei, groene groente, peulvruchten, vezelrijke voeding voor de darmen. Alles met mate! Overdrijf niet.       

4. Contact met je hart

Wanneer je dan toch al bezig bent met bewustzijn vergroten van je gedrag in beweging en voeding, maak eens contact met je hart. We doen een heel leven over het afleggen van de kortste afstand van ongeveer 30 cm. Die van het hoofd naar het hart. Wat vind je daar: emoties, gevoel, passie en inspiratie! Het voert nu te ver om deze uit elkaar te houden maar in het algemeen geldt:

Tip 8

Kijk naar waar je blij van wordt of wat je stoort, waar je “geëmotioneerd” van raakt. Ga er niet “in” maar kijk ernaar. Je bent niet de emotie, de emotie is een product van je gedachten; zeg tegen jezelf ik ervaar angst, boos, verdrietig, blij, in plaats van ik ben angstig, boos, verdrietig, blij. Dat scheelt al de helft!      

Tip 9

Wanneer je de gedachtenstroom enigszins kunt temperen, voel je waar je hart naar uit gaat. Begin met stil te zitten of ga op de automatische piloot een ontspannen activiteit uitvoeren: ‘Af en toe prikkelloos niksen, bijvoorbeeld door op de automatische piloot de (af) was te doen, geeft je hersenen rust’ (Stefan van der Stigchel); https://grastraining.nl/coronaverveling-hoe-niksen-aan-kan-zetten-tot-goede-ideeen/

Tip 10

Wanneer je contact ervaart met je hart voel je ook van wie je houdt, om wie je geeft, tegen wie je nog wat wilt zeggen of aan wie je nog wat wilt vragen. Zoek dat contact. Wanneer je niemand in je buurt hebt, ga dan digitaal, Doen! 

pexels photo
Tip 11

Wordt kalm en sluit 100 % vrede met jezelf, wat je bent en waar je voor gaat! Geef je zelf elke dag een cijfer van 1 tot 10 hoeveel je van jezelf houdt en bij een score lager dan 6,5: realiseer je dat je niet zoveel van jezelf hoeft te eisen, te moeten, te doen. Besteed meer aandacht aan genieten van wat er wel is, dat is zoveel! Schrijf het op en vul het elke dag aan.  

Wanneer je ontspant en je niet laat leiden door gedachten en emoties en gaat niksen, in de verte gaat turen, dan zal je zien dat er als vanzelf ideeën ontstaan.      

5. Inspiratie en passie

Ingevingen en ideeën ontstaan uit niets, maar dan moet je wel eerst zorgen dat er niets is. Als ik even vastloop in de tekst, ga ik op het balkon voor me uit staren en komen de ideeën vanzelf.  

Tip 12

Ga af op de ideeën die spontaan binnen komen. Lees een boek, zoek iemand of iets op, kijk om je heen en laat je inspireren. Je merkt vanzelf waar je hart naar uit gaat.

6. Focus 

Schakel de rest bij tijd en wijle uit. Ga “off-line”. En ga 100% voor dat wat voor jou nu echt belangrijk is. JA, en nu…. discipline en volhouden! Vertel anderen van je voornemens. Maak een haalbaar plannetje om je op dat te focussen waar jij blij van wordt. Spreek met jezelf af wanneer en hoe je aan het nieuwe idee aandacht gaat geven of aan welke van de hierboven genoemde elementen je de komende tijd meer aandacht gaat geven om je vitaliteit en weerstand te vergroten. Maak voor jezelf kleine stappen met je doel in het zicht.

Wanneer je vragen hebt, hoe de tips uit te voeren, neem gewoon contact op, stuur me een mail: dirk@grastraining.nl of bel me: 06-83679031. Wanneer nodig spreken we af voor een kort gratis coachingsgesprek van een kwartier.      

Kijk anders ook even op https://grastraining.nl/grasvitaal/   

Volg de komende tijd nieuwe tips op bovenstaande onderwerpen op facebook

Presentatie4
Dirk Keuning studeert juni 2020 af als Vitaliteitstherapeut, geënt op traditionele Chinese geneeswijzen. Hij put zijn kennis verder uit zijn opleiding medische basiskennis afgerond in 2019 en zijn opleiding tot scancoach, waarbij energieleer, de basis is. Als trainer-coach heeft hij zich de afgelopen 20 jaar gespecialiseerd in onderwerpen als vitaliteit, stressmanagement en gedragsveranderingen die daarbij ondersteunend werken. Bovenal gebruikt hij zijn ervaring en kennis opgedaan tijdens zijn eigen weg om vitaler te leven.