Kantelkracht Training
Het vergroten van de burgerkracht
Het vergroten van de burgerkracht
De training Kantelkracht helpt jou als medewerker van de gemeente en als ondersteuner van je klant de participatiesamenleving vorm te geven en daarmee de burgerkracht te vergroten. Bij de training Kantelkracht gaat de professional zich richten op Zorgen dat, in plaats van zorgen voor. Deze training zorgt er voor dat jouw communicatie op de juiste temperatuur blijft en hoe jij er voor kunt zorgen dat de kou uit de lucht blijft, wanneer je in gesprek bent met de burger/klant/de ander. Deze manier van communiceren is de basis in de omgang met burgers, individuele klanten en ondernemers om burgerkracht te bevorderen. Het ondersteunt het gewenste proces zoals beschreven in de publicatie, uitgegeven door de VNG in het kader van Project De Kanteling: ‘Gras groeit boven 7 graden’. Deze training is daarmee geschikt voor alle medewerkers van gemeenten die direct contact met de burger hebben.
Door de kanteling ‘van zorgen voor naar zorgen dat’ wordt er van jou meer gevraagd dan alleen maar oplossingen bieden. De klant zelf laten nadenken over mogelijke oplossingen en de klant zelf manieren laten zoeken om die oplossingen binnen eigen mogelijkheden en netwerk te vinden is meer en meer de uitdaging.
Vaardigheden die bij deze communicatie nodig zijn:
De training Kantelkracht is een mix van de programma’s die eigen zijn aan het aanbod van GRAS. Deze training vergroot de kantelkracht van het team van WMO medewerkers. Het accent ligt op oplossingsgericht communiceren, communiceren volgens de presentiemethode, onderhandelen en grenzen aangeven. Zoals bij alle trainingen van GRAS gaan we er van uit dat je als professional al deze vaardigheden in meer of mindere mate al toepast. Jij bepaalt samen met je team wat uitdagingen zijn en waar je met elkaar nog beter in wilt worden.
De training kan samengesteld worden uit de volgende programma’s van GRAS:
Motiverende gespreksvoering
Motiverende gespreksvoering (MI) is een op samenwerking gerichte gespreksstijl die iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering versterkt. Het is meer dan het toepassen van een setje gesprekstechnieken, het is een methode om mensen aan te zetten tot verandering door te praten over verandering. MI is een onderdeel dat onmisbaar is in een kantelkracht training. Het is een op interactie gerichte gespreksmethode waarvan is gebleken dat het vruchten afwerpt. In Canada heeft het effect van deze wetenschappelijk onderzochte methodiek, zich inmiddels bewezen. Het uitgangspunt van MI geldt: de respectvolle bejegening van cliënten. Het is bovenal een basis- of grondhouding en geen repertoire gesprekstechnieken.
Progressiegericht Communiceren
Bij Progressiegericht Communiceren zoekt de medewerker samen met de klant wat deze wil veranderen en nodig heeft. Zo versterkt het de beweging van kantelkracht. Je gaat ervan uit dat je de ander niet hoeft te helpen om te communiceren. Je gaat er van uit dat de ander voor zichzelf op kan komen en dat jij dat ook kan en doet. Doorvragen en de ander helpen zelf met mogelijke oplossingen te komen is de kern van deze communicatie.
Onderhandelen
In contact spelen soms uiteenlopende belangen. Wat is de speelruimte tussen de belangen en waar liggen de grenzen. Op welke manier kun je op een gelijkwaardige manier trouw blijven aan je eigen belang zonder dat dit de relatie schaadt en waar liggen de grenzen. Bij een kantelkracht training is gelijkwaardigheid een terugkerend thema. Onderhandelen is contact houden met je eigen belang en contact houden met de ander die tegenover je zit. Contact is grenzen aangeven en soms meebewegen. Je kiest zelf wanneer jij jezelf laat gelden, toegeeft of los laat.
Omgaan met Emotie en Agressie
In de Training Omgaan met Emotie en Agressie van GRAS leert de deelnemer om te gaan met situaties waar emoties hoog oplopen en over kunnen gaan in agressief gedrag van de klant. Wanneer kantelkracht wordt toegepast kan dit in het begin gevolgen hebben van onmacht en frustratie bij de klant. De deelnemer leert om te gaan met de eigen spanning en emotie en leert vervolgens verschillende vormen van agressief gedrag bij de klant te herkennen en te reduceren of om te buigen.
Visie Ontwikkeling
In de Training Visie staan medewerkers stil bij wat hen drijft, welke waarden voor hen belangrijk zijn en wat ze willen bereiken in het werk en in het bijzonder met de beweging van kantelkracht. Met andere woorden: ‘Waar word jij blij van in je werk? Waar kom jij je bed voor uit?’ Vervolgens kijken we hoe dat past binnen de visie en doelstellingen van de organisatie. Een prima training om samen met de andere teamleden de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Teamontwikkeling
De Training Teamontwikkeling ondersteunt zelfsturende teams. GRAS gelooft in de natuurlijk kracht van de (kleine) groep waardoor teams gevormd kunnen worden. Via dit aanbod wordt het team meer dan de som der delen. Teamontwikkeling is een natuurlijk proces, waarbij alle fasen een functie hebben. GRAS geeft het team inzicht in deze fasen en zoekt samen met het team hoe zij zichzelf kan leiden. Een excellent performing team is het einddoel!
De trainingen veranderen al snel in Teamcoaching waarbij het team op zoek gaat naar het verbinden van individuele -, team -, en organisatiedoelen. Het team zoekt haar eigen teamdoelmatigheid om optimale resultaten te halen.
Implementatie Intervisie
Implementatie van Intervisie richt zich op het verder ontwikkelen van de onderlinge communicatie binnen het team. Zowel de communicatie over de vakinhoud en specifieke casussen als ook de interactie tussen de teamleden. Na afloop is het team in staat om met behulp van eenvoudige intervisiemodellen zaken bespreekbaar te maken en te houden. Een lerend team is het resultaat.