rups3

Dao De Qi Gong

Vergroten van lichaamsbewustzijn

Energie verspreiden en harmoniseren

Lichaamsfuncties verbeteren

popDao De Qi GongBeïnvloeden vanAdemhalingSpierspanningHoudingBeweging
vlinder3

Gebruik je vitaliteit optimaal

Dao De Qi Gong: voor een BLIJVENDE VERANDERING

MEER IN VERBINDING MET JE ZELF EN

DE ANDER!

Dao De Qi Gong

Via bewegen zelfbewust invloed uitoefenen op je vitaliteit

Wat is Qi Gong

Qi Gong is een oefenmethode (gong) die zich richt op het reguleren en cultiveren van levensenergie (Qi) in het lichaam. Deze oefeningen bestaan uit afzonderlijke, langzame, vloeiende bewegingen, ademhalingstechnieken, focus en meditatie. Door regelmatig Qi Gong te beoefenen, kun je de energiebalans in het lichaam herstellen en versterken. Dit leidt tot een verhoogde vitaliteit op fysiek, emotioneel en geestelijk gebied

Tai Chi is meer bekend. Tai Chi is Ontstaan vanuit Qi Gong. De opeenvolging van de bewegingen bij Tai Chi zijn overgenomen uit de oosterse gevechtskunsten, waaronder Kung Fu. De bewegingen hebben een duidelijk verband met gevechtshandelingen en zijn omgezet naar de aan Qi Gong-eigen vloeiende en langzame bewegingen. De afzonderlijke bewegingen gaan bij Tai Chi in elkaar over, zodat een minuten lange doorgaande beweging ontstaat, vergelijkbaar met de choreografie bij de danskunsten, ook wel ‘vorm’ genoemd.

De effecten van Tai Chi en Qi Gong komen overeen. Door de bewegingen worden blokkades in het lichaam opgeheven waardoor  de Qi vrijer door het hele lichaam gaat stromen en het zelfhelendvermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Ontspannen werken aan het zelfhelend vermogen

Dao De Qi Gong

De Weg en de Deugd

De DAO en de DE van Dao De Qi Gong

DAO

Dao of ook wel Tao is eigenlijk niet te bevatten en in woorden weer te geven. Het is het begin van alle leven en vormen die wij in onze wereld kennen en niet kennen. Het Daoïsme is een natuurfilosofie die meer dan 2000 jaar geleden in China is ontstaan. Dao staat voor “de weg”. Wat je vrij kan vertalen naar een natuurlijk weg die kan leiden naar een natuurlijk (en gezond) leven.

DE

De ‘DE’ wordt vaak vertaald als “kracht” of “deugd”. Deze DE is een uitdrukking van de Dao en dringt door in ons en alle andere natuurverschijnselen om ons heen. De DE is de uitvoerende energie van DAO. Het ervaren en volgen van de DE is een belangrijk aspect binnen het Daoïsme.  Door de DE ervaar je op sommige momenten de harmonie in het leven, de natuur en het universum. Wanneer je de DE ervaart, ervaar je een ‘stil-makend wonder’ (Elly Nooyen).

De DAO en de DE zijn de basis van de ‘oerQi’. Uit deze oorspronkelijke Qi ontstaan Yin en Yang als twee polen van deze oerQi. Hierdoor wordt leven op aarde mogelijk. Je kan dit vergelijken met het principe van de ademhaling.

Nog even over de Qi van Qi Gong

Qi is vitale levensenergie die door een uitgebreid netwerk van meridianen door ons lichaam wordt verspreid. Qi krijg je in een voorraadje met je geboorte mee van je voorouders. Je vult deze Qi aan met Qi die je tijdens je leven binnen krijgt via zuivere voeding. Onder voeding verstaan we dat wat we via de mond; voedsel en neus; zuurstof innemen. Vervolgens zorgt een natuurlijke verwerkingsproces voor de juiste opname van de Qi die uit voedsel en lucht is te verkrijgen. Dit doen we bijvoorbeeld door met rust te eten, te kauwen en de juiste manier van ademhalen. Dat wil zeggen door op een natuurlijke manier te eten en adem te halen.

Door een gezonde levensstijl met behulp van onze spijsvertering en ademhaling kunnen we Qi opnemen. Door  Qi Gong (=het oefenen met Qi) kom je tot een optimale verdeling en harmonisatie van deze energie. Zo simpel en praktisch werkt het!

Dao De Qi Gong van GRAS

is meer dan alleen bewegen

Qi Gong heeft als bewegingsleer duidelijke verbanden met  de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). En Beide hebben duidelijke verbanden met het Daoïsme.

TCG is een alomvattende gezondheidsbenadering met duizenden jaren geschiedenis in China. Het kernprincipe van TCG is het terugwinnen en behouden van de balans (het midden) van de Qi in het lichaam. In het Westen is acupunctuur de meest bekende vorm uit de TCG.

Dat Qi en de meridianen bestaan is ondertussen door de Westerse wetenschap ook al aangetoond en bevestigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent de werking van meridianen en de Qi die daardoor verspreid wordt. De WHO erkent TCG als een valide geneeskunst en bovenal als methode om ziekte te voorkomen.

TCG wordt praktisch uitgevoerd door middel van QI Gong maar ook voedingsadviezen, massage, gebruik van kruiden, en beïnvloeden van acupunten; bijvoorbeeld door acupressuur of acupunctuur.

Een van de sterkste punten van TCG is de nadruk op preventie. Het streeft ernaar om het evenwicht voortijdig in het lichaam te herstellen voordat ze tot ziekte leiden. Vooral acupunctuur, het gebruik van kruiden en massage kunnen ook gebruikt worden voor herstel bij ziekte die dieper in het lichaam is doorgedrongen of de bestrijding van hardnekkige pijn.

De erkenning van TCG in de westerse geneeskunde benadrukt het brede toepassingsgebied en de waarde ervan als een holistische benadering van gezondheid en welzijn. De methode is praktisch en onderbouwd. Wanneer je gebruik maakt van TCG maak je bewuste keuzes om vitaal te blijven of zo nodig te worden.

Bij Dao De Qi Gong leggen we verbanden met andere mogelijkheden en kansen om aan je livestyle te werken.

Dao De Qi gong en TCG zijn gebaseerd op duizenden jaren oude kennis over gezondheid

Westerse wetenschap en Oude Chinese kennis komen steeds dichter bij elkaar

Bij Dao De Qi Gong vallen verschillende ideeën over vitaliteit samen  

Het uitgangspunt bij Dao De Qi Gong van GRAS blijft bewegen! En we leggen ook verbanden met andere wetenschappelijk aangetoonde methoden om de vitaliteit te vergroten wanneer deze ook aansluiten op ideeën uit de TCG.

In de Westerse wetenschap en andere alternatieve geneeswijzen komen ideeën meer en meer met elkaar overeen.

  • Onze buik wordt wel ons tweede brein genoemd omdat de juiste opname van gezond voedsel heel veel effect heeft op de functie van onze hersenen, dit ondersteunt het ‘Chinese’ idee dat gezonde (spijsverterings-) organen onze mentale capaciteiten vergroten.
  • In de westerse wetenschap wordt ATP gezien als een drager van chemische energie in alle levende cellen. De opbouw van ATP en de manier waarom deze energie wordt verspreid in het lichaam is te vergelijken met opbouw en de verspreiding van Qi, zoals dat binnen TCG wordt beschreven.
  • “Ademhaling is een krachtig instrument waarover iedereen beschikt en waarmee je kunt leren om je emoties te reguleren en met stress om te gaan. Door middel van je ademhaling kun je de beste versie van jezelf tevoorschijn halen.” (Dr. Emma Seppälä). Deze ontdekking in de westerse wetenschap sluit naadloos aan op de beginselen van ademhalen zoals dat bij Yoga en Qi Gong wordt gestimuleerd.
  • Stress en emoties zijn de oorzaken van veel (chronische) ziekteverschijnselen. Ook daar zijn West en Oost het over eens.
  • Ontspannen bewegen stimuleert het rustgevende deel van ons zenuwstelsel. Het brengt onze emoties tot rust en draagt bij aan een goede werking van ons bewegingsstelsel. Onze organen en ook alle andere delen van ons functioneren op fysiek, emotioneel en geestelijke gebied hebben er baat bij. Datzelfde is wetenschappelijk ook aangetoond voor wandelen in de natuur.

Daarom stoppen we bij Dao De Qi Gong niet alleen bij bewegen maar kun je, wanneer je wilt, ook informatie krijgen over andere methoden om je vitaliteit in stand te houden en te vergroten.

 

Dao De Qi Gong

Een integrale manier om vitaliteit te verhogen

Wanneer je je inschrijft voor Dao De Qi Gong schrijf je je in voor het onderdeel BEWEGEN. De andere onderwerpen komen alleen op verzoek aan de orde.

 

Bewegen klein

Bij bewegen werken we aan

Wanneer je inschrijft voor Qi Gong, schrijf je je in voor het onderwerp Bewegen. De andere onderwerpen worden alleen op verzoek behandeld.

De fysieke houding, Uithoudingsvermogen en Rust, Kracht en Ontspanning, Timing, Alertheid, Lenigheid, Coördinatie en Evenwicht.

Het onderhouden en trainen van fysieke beweging heeft effect op je mentale mogelijkheden om in actie te komen en op tijd rust te nemen en los te laten.  Naast onze dagelijkse activiteiten zijn verschillende sporten aan te raden. Daarbij kies je natuurlijk voor wat jou het beste past; hardlopen, fietsen, fitness, vechtsport, yoga, qi gong, groepssporten, enz. Belangrijk is dan om een goed evenwicht te vinden tussen intensieve en ontspannende bewegingsvormen. De intensieve vormen kennen we als “sporten” en de meer ontspannende vormen kennen we als de warming-up en de cooling-down, dansen, yoga of bijvoorbeeld qi-gong en wandelen.  In onze jachtige samenleving is het toevoegen van ontspannende bewegen in het alledaagse leven heel belangrijk.
Bij Qi Gong gaat het om het stimuleren en onderhouden van alle natuurlijke bewegingen van ons lichaam, die ons ondersteunen in de manier van bewegen  die we ontwikkeld hebben. Het haalt de scherpe kantjes eraf en voegt ontspanning toe. Je gaat delen van je lichaam meer gebruiken zoals ze bedoeld zijn en minder geleid door je prestatiedrang en op snelheid gericht handelen. Dat heeft direct invloed op het voorkomen van onnodige ziekte en verval. Bovendien brengen met aandacht uitgevoerde bewegingen een optimale energieverdeling in het lichaam op gang. Dit op zijn beurt werkt weer stimulerend op onze organen. Bewegen stimuleert het verwerken van onze voeding. Bewegen en bijvoorbeeld wandelen stimuleert de mitochondriën, de energiecentrales in lichaamscellen. Bewegen ondersteunt en breidt onze mentale mogelijkheden uit. Wandelen stimuleert verbinding tussen linker- en rechter hersenhelft, waardoor creativiteit in mentale processen bevorderd wordt. Bewegen maakt de zintuigen wakker en met gerichte bewegingen ontwikkelen we aandacht en een heldere geest.
Ook aandacht hebben voor bewegen tijdens onze alledaagse activiteiten is nodig om vitaal te blijven:

  • Regelmatig stretchen
  • Al je gewrichten soepel houden
  • Variëren van houding.

Naast bewegen is de ontspanning van ons lichaam een middel om stress zo te beïnvloeden dat de impact daarvan kleiner wordt. Wij spannen gemiddeld veel meer spieren aan dan nodig. Onder ontspanning verstaan we:

  • Bewust zijn van overbodige spierspanning en deze loslaten
  • Aandacht besteden aan een gezonde, sta- en zithouding
  • Ontspanningsoefeningen in combinatie met ademhalingsoefeningen
  • Gezonde slaap.
Voeding klein

Voeding staat voor:

Eten, Drinken, Ademhalen en Frisse Lucht.

Voeding geeft energie om in beweging te komen. Dit geldt op fysiek emotioneel en geestelijk niveau. Je bent wat en hoe je eet. Dat geldt voor het eten en drinken en voor de ademhaling. Zuurstof is de eerste en de laatste voeding in je leven.

Voeding via eten en drinken
Voeding heeft een directe relatie met vitaliteit. Via onze darmen komen voedingstoffen in ons lichaam die alle organen en weefsels voorzien van de juiste energie om goed te functioneren. Wanneer we chronisch onvoldoende letten op kwaliteit en de juiste verhoudingen van de voeding faalt ons lichaam.
De afgelopen 100 jaar zijn voedingswaarden in groenten en graanproducten met wel 70 % afgenomen. Wanneer je nu dezelfde voedingswaarden binnen wilt krijgen zal je bijvoorbeeld minimaal 500 gram groente per dag moeten eten. We nemen gemiddeld minder voedingsvezels, vitaminen en mineralen tot ons. In sommige gevallen is het dan handig om aanvulling te zoeken in extra mineralen en vitaminen via supplementen. We zien ook een hogere opname van verzadigd vet, geconcentreerd zoet, zout en geraffineerde producten.
De darmwand is de deur waardoor voedingstoffen binnenkomen in ons lichaam. Naast slechte voeding heeft stress een negatieve invloed op de kwaliteit van deze deur. Een slechte kwaliteit van de darmwand maakt dat we minder serotonine (een gelukshormoon) aanmaken. Juist dit hormoon is nodig om ons wat prettiger te voelen, iets wat juist in tijden van stress nodig is. Door deze wisselwerking in de darm-brein as raken we in een vicieuze spiraal die onze Vitaliteit op mentaal en fysiek gebied aantast.
Dit is maar één voorbeeld van hoe voeding directe gevolgen heeft voor onze Vitaliteit. Andere voorbeelden zijn te vinden in de effecten van slechte voeding (in combinatie met onvoldoende bewegen) op de ontwikkeling van welvaartsziekten als kanker, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.

Voeding via de ademhaling
Op het gebied van onze ademhaling is er nog veel winst te halen. Veel mensen hebben een “hoge” ademhaling, in plaats van een buikademhaling, een ademhaling die qua frequentie hoger is dan gezien de lichamelijk inspanning nodig is, ademen te weinig uit in verhouding tot de inademing of gebruiken onnodig hun mond voor hun ademhaling. Dit alles draagt bij aan het in onnodig in stand houden van een hoge staat van paraatheid, met stress als gevolg.

Reflecteren op wat je eet en hoe je adem haalt, maakt dat je keuzes kan maken in hoe je vitaliteit kan vergroten.

Hart klein

Hart staat voor:

  • Ervaren van wat je raakt, onze emoties
  • Bewust worden en loslaten van oude patronen (opgeslagen emoties)
  • Houden van “wie jij bent”, verbinding met jezelf
  • Kennen van je behoeften
  • Verbinding met de ander
  • 
Empathie
  • Liefde geven en ontvangen
  • Ervaren van geluk en pijn
  • Passie.

Emotionele ontspanning en verbinding met onszelf en de ander vinden we wanneer ons Hart coherent is met wie we zijn en wat we willen. Luisteren naar ons Hart helpt ons minder af te gaan op hoe we in ons hoofd denken dat we moeten zijn. Onze grootste reis die we in ons leven maken is die van ons Hoofd naar het Hart en is slechts 30 cm lang.

Ons Hart is ons“Bewust zijn” van onze emoties en sociale omgang met anderen. Ontwikkelen gebeurt wanneer we ons bewust worden van onze patronen in het omgaan met de ander. Het opruimen van onnodige patronen en oude, opgeslagen emoties geeft ruimte voor groei en ont-wikkelen.
In ons Hart komt belangrijke informatie van hoe we ons in onze relaties voelen samen. Dat geldt voor de meest intieme relaties, maar ook voor alle relaties met andere mensen waar we op betrokken zijn.
Porges beschrijft in zijn polyvagaal theorie de centrale functie van het hart in wat hij noemt het sociale betrokkenheidssysteem. Alle emoties die betrekking hebben op veiligheid en gevaar komen samen in het hart. Al deze informatie wordt via het zenuwstelsel doorgegeven aan ons brein, waar zich een belangrijk deel van ons bewustzijn bevindt.
In ons Hart worden we het eerst geraakt wanneer we in een veilige of onveilige situatie (zijn ge)komen. Vaak in relatie tot een ander. Onze ervaringen met emoties als Boos, Bang, Bedroefd en Blij in relatie tot de ander en onze omgeving worden in ons brein opgeslagen. Wanneer vergelijkbare situaties zich later voordoen herkennen we “oude emoties” en worden we respectievelijk Boos, Bang, Bedroefd, Bezorgd of Blij zonder soms te snappen waarom. Luisteren naar je hart helpt je bewust te worden van je prettige (veilige) en onprettige (onveilige) reacties op anderen en situaties. We kunnen richting geven aan situaties en relaties die goed voor ons zijn en we kunnen reacties vanuit “oude” emoties aanpakken en opruimen. Beide helpen stress te verminderen. Hart staat in dit model als schakel naar en als basis van vernieuwing. Na het opruimen ontstaat er ruimte voor Inspiratie.

Bij dit onderwerp besteden we aandacht aan:

  • Stress en stressreacties
  • Emoties en stress om te overleven in het nu en opgeslagen emoties
  • Emotieregulatie; verband met Gedachten, Ademhaling en Spierspanning
  • In contact met de ander.
Bewust Zijn klein

Bewust zijn staat voor:

  • Realiseren van ‘Leven in het nu’
  • Opmerkzaamheid van gedachten, fysieke sensaties en emoties
  • Bewustzijn van je zintuigelijke waarneming, omgevingsbewustzijn
  • Bewust zijn van al je relaties, dichtbij en verder weg
  • Bewust zijn van je gedrag, kwaliteiten, overtuigingen, wie je bent en waar je voor staat
  • Bewust zijn van je beperkingen, valkuilen, teleurstellingen en uitdagingen
  • Weten wie je bent en wat je wilt
  • Jezelf ervaren als een onderdeel van het geheel, net zoals de ’tienduizend’ andere levensvormen om je heen
  • Persoonlijke ont-wikkeling vormgeven

Wanneer we bewust zijn merken we wat er in en om ons heen gebeurt. Bij bewust zijn gebruiken we onze zintuigen; ogen, oren, wat je proeft en wat je ruikt en wat je voelt via je huid. En wat je van binnen in je lichaam, je lijf voelt. Het lichaam liegt nooit. Het is een monitor voor ons bewustzijn.

Bewust zijn is hetzelfde als opmerkzaamheid. Door opmerkzaam te zijn weten we hoe het met ons gaat en wat er speelt op mentaal, fysiek, sociaal en emotioneel gebied, zonder oordeel. Via opmerkzaamheid vergroten we het bewustzijn. Opmerkzaamheid is in ‘het hier en nu’ aanwezig zijn. Dit in plaats van af te gaan op malende en niet productieve gedachten. ‘Bewust zijn’ staat aan de basis van Vitaliteit omdat je door bewustzijn andere delen van je vitaliteit kunt waarnemen en beïnvloeden. ‘Bewust Zijn’ is de schakel tussen actie en reflectie. ‘Bewust zijn’ staat aan de basis van persoonlijk leiderschap.

Bij Bewustzijn besteden we aandacht aan.

  • Hoe en wat we binnen krijgen via de  zintuigen
  • Hoe we ons lichaam ervaren
  • Hoe we onze gedachten en emoties ervaren
  • Hoe we ons gedragen; onze interactie met de omgeving
  • Inspiratie, focus en doelen stellen
  • Zingeving

AGENDA

AGENDA WIJK BIJ DUURSTEDE

Qi Gong start op Maandagavond 2 september 2024; begin en eindtijd volgen nog. Voor http://agendabeginners en mensen met ervaring.

Het eerste seizoen loopt van 2 september tot en met maandag 16 december 2024. De Qi Gong voor de Herfst en Winter komen dan aan bod.

Het tweede seizoen start vanaf 13 januari  tot en met maandag 30 juni 2025. Qi Gong voor laatste deel Winter, Lente en Zomer komen dan aan bod.

Programma

  • Elke maandagavond Qi Gong les van 19:30 tot 21:00 uur
  • Eens per 8 weken in plaats van Qi Gong een info avond met informatie en uitwisseling over thema’s als
    • voeding
    • emotie en stress- regulatie
    • acupressuur
    • Daoisme
    • Of een gast-les van andere Qi Gong / Tai Chi docent.
  • De onderwerpen voor deze infoavonden worden door deelnemers aan de Qi-gong lessen gekozen
  • De info-avonden vinden allemaal plaats in nauwe samenwerking met Tineke van de Barg; acupuncturist in Wijk bij Duurstede sinds 1983 en docent TCG. Zie ook interview met Tineke in oktober 2017
  • Wanneer deelnemers deze weken de Qi Gong lessen missen organiseren we de zaterdag voor deze maandag een QI Gong les via zoom

Locatie 

Basisschool de Regenboog

Dukdalf 28, 3961 LA Wijk bij Duurstede

Tijden

Van 19:30 tot 21:00. Inloop vanaf 19:15.

Kledingadvies en consumpties

Ruimzittende kleding en schoeisel met platte zolen voor alleen! binnen.

Neem zelf een flesje water mee. Er is een mogelijkheid om koffie of thee te gebruiken met een vergoeding van € 0,30.

AANMELDEN en Beschikbare plaatsen.

Beschikbare plaatsten: nog 3 van 14!

Je kan je op drie manieren aanmelden voor Dao De Qi Gong.

  1. Zolang er nog beschikbare plaatsen zijn kan je gewoon op een maandagavond meedoen met een proefles. Bel even van te voren voor het geval er plotseling teveel mensen op een avond een proefles willen meedoen. Kom dan ruim op tijd, 30 tot 15 minuten voor aanvang, dan maken we even kennis. Lees ook even het ‘kleding’ advies. Voor deze proefles  betaal je € 5,-. op locatie.
  2. Via het aanmeldformulier, Klik op de onderstaande knop: ‘Aanmelden Dao de Qi Gong Wijk, vul het formulier in, volg de instructies op en klik op verzenden. Je krijgt automatisch je ingevulde gegevens in je mail. Na betaling en vanaf maximaal 1 week voor aanvang van ingang van je abonnement krijg je een bevestiging dat je kan beginnen.
  3. Wanneer er geen beschikbare plaatsen meer zijn (zie hierboven) en de groep als ‘VOL’ staat vermeld kan je toch aanmelden via de werkwijze optie 2. Je wordt dan op een wachtlijst gezet. Geef dat dan aan in het aanmeldingsformulier. Je krijgt dan een bericht wanneer er een plek is.

Prijzen

  • Maandabonnement à € 43,50 (per les € 10,-.)
  • Seizoensabonnement ‘Herfst-Winter’ à € 157,-. (per les € 9,-.). ‘Herfst-Winter’ loopt van September t/m Januari (= 4 maanden; December en Januari tellen als één maand i.v.m. uitvallende weken)
  • Seizoensabonnement ‘Voorjaar-Zomer’ à € 198,-. (per les € 9,-.)

Je kan de kosten van je abonnement overmaken op rekeningnummer NL19 TRIO 0197600433 t.n.v. GRAS training & Coaching. Onder vermelding van “DDQG Wijk” en de maand waarop je start.

AGENDA NIVON HUIZEN

Aanmelden, prijzen, aanmelden voor deze activiteiten en afspraken over de overnachtingen gaan via het Nivonhuis dat staat aangegeven.

Wanneer en waar / aantal deelnemers Vorm / Niveau: beginnend of met Qi Gong ervaring
Weekend 29 tot 31 maart 2024: Nivon, Koos Vorrinkhuis; 14 deelnemers; VOL, 5 mensen in wachtrij.Shibashi, beginnend of met ervaring
Weekend 21 tot 23 juni 2024: Nivon, Bosbeekhuis; 10 deelnemers; VOL
Shibashi, beginnend of met ervaring
Weekend 18 tot 20 oktober 2024: Nivon, Bosbeekhuis; 10 deelnemers; VOL; 1 op wachtlijst
4-seizoenen Qi Gong; beginnend of met ervaring
Weekend 10 tot 12 januari 2025: Nivon, Koos Vorrinkhuis; 14 deelnemers; nog plaatsen over4-seizoenen Qi Gong; beginnend of met ervaring
Midweek 17 tot 21 februari 2025: Nivon, Bosbeekhuis; 10 deelnemers; nog plaatsen over.4-seizoenen Qi Gong; beginnend of met ervaring
Weekend 25 tot 27 april 2025: Nivon, Bosbeekhuis; 10 deelnemers; nog plaatsen over.
Weekend 3 tot 5 oktober 2025: Nivon, Bosbeekhuis; 10 deelnemers; nog plaatsen over.

Reviews

Na afloop van 4 weekenden van het afgelopen jaar kwamen de volgende reacties binnen

  • Combinatie van programmaonderdelen was nieuw en fijn: informatie, doen en praktische tips emotieregulatie, stevig staan/zitten,  ademhaling, acu-punten en bewegen was fijn
  • Fijn om buiten te bewegen
  • Meer dan ik had verwacht
  • Ruimte om zelf te ontdekken en te ervaren
  • Afwisselend
  • Inspiratie om te gaan oefenen
  • Veilige sfeer, prettige feedback
  • Fijne, rustige en luchtige begeleiding.