Voeding middel

Recept kippen- bottensoep voor meer vitaliteit

kippensoep 2

Benodigdheden

Dit recept is afkomstig van Jutta Koehler, met dank!

  • 7 l water
  • 60 ml appelazijn
  • 1 flinke kip (> 1200 gram) met botten (bij voorkeur biologisch!). Alternatief kan
  • ook met runderbotten (1 tot 2 kg)
  • Keltisch zeezout naar smaak of anders een (biologische) bouillon extract.
  • 1 kg wortels, geschild en zonder de eindstukjes
  • 1 kg wortelpeterselie, schoongemaakt en geschild
  • 1 Chinese kool
  • Broccoli 1 x
  • 42 gedroogde abrikozen
  • En natuurlijk andere groenten naar keuze
  • 2 el jeneverbessen
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 tl peperkorrels
  • 2 prei
  • 2 ui
  • Wanneer aanwezig: 3-4 stelen van magieplant (in een touwtje in de soep hangen)
  • Knoflook: 7 teentjes
  • 7 el mosterd
  • Gemberwortel: 5-6 cm
  • Kruidnagels 10
  • Ketjap: 2-3 eetlepels
  • 2 bos peterselie
  • Tomaten puree 7 blikjes

Bereiding

Snij de kip eventueel in kleinere stukken. Breek de botten. Bedek het vlees met water en breng aan de kook. Verwijder het water. Voeg 5 tot 7 liter water en de azijn toe en breng opnieuw aan de kook. Het azijn helpt om de nutriënten uit de botten te trekken. Bak de uien en knoflook apart in een koekenpan totdat het ui er glazig en zacht ziet. Snij de groenten in grote stukken. Verdeel de groenten in ¼ en ¾ portie. Wanneer de bouillon kookt, schep het overtollige schuim van de bouillon af. Zet het vuur laag om de soep laat trekken, (<90 graden, wanneer de temperatuur te hoger wordt, waarbij de soep continu borrelt, verlies je juist de belangrijkste voedingswaarden!). Voeg 3/4 van de groenten toe. En de gebakken ui en knoflook met de overige ingrediënten (kruiden). Laat de bouillon op z’n minst vier uur trekken, liever 6 of beter zelfs 24 uur. Indien nodig nog wat water toevoegen.

Na de kooktijd: zeef de bouillon en vang de bouillon op. Het vlees kun je nog eten maar de overige ingrediënten moet je helaas weggooien. Wanneer je daarmee de gekookte groente ook kwijt raakt, niet erg, na 6 uur koken zijn alle voedingswaarden in de bouillon getrokken. Na het zeven kun je de nog overige ¼ groente toevoegen.

Bewaren

Vul de nog hete bouillon in schone glazen potjes (ca. 500 ml volume) en draai de potjes direct dicht. Er ontstaat een vacuüm en de deksel is ingedrukt. Bewaar de bouillon in de glazen potjes in de koelkast. De bouillon is 5-7 dagen houdbaar.

Effect op het lichaam

Effect op het lichaam Verwarmend. Bouwt Bloed op: goed voor na de bevalling, na operaties en na ziekte. Bouwt vitaliteit op, met name via de nieren. pakt vermoeidheid en kouwelijkheid aan. Versterkt de basisenergie. Weerstandsverhogend.

Wil je nog meer weten waarom deze soep zo gezond is lees dan het bericht: Waarom kippen- bottensoep gezond is

Wanneer je vragen hebt over vitaliteit: neem gewoon contact op, stuur me een mail: dirk@grastraining.nl of bel me: 06-83679031. Wanneer nodig spreken we af voor een kort gratis coachingsgesprek.      

Kijk anders ook even op https://grastraining.nl/grasvitaal/   

Volg de komende tijd nieuwe tips op bovenstaande onderwerpen op facebook

Presentatie4
Dirk Keuning studeerde in juni 2020 af als Vitaliteitstherapeut, geënt op traditionele Chinese geneeswijzen. Hij put zijn kennis verder uit zijn opleiding medische basiskennis afgerond in 2019 en zijn opleiding tot scancoach, waarbij energieleer, de basis is. Als trainer-coach heeft hij zich de afgelopen 20 jaar gespecialiseerd in onderwerpen als vitaliteit, stressmanagement en gedragsveranderingen die daarbij ondersteunend werken. Bovenal gebruikt hij zijn ervaring en kennis opgedaan tijdens zijn eigen weg om vitaler te leven.
1 antwoord

Reacties zijn gesloten.