Basishouding bij losmaak- en stretchoefeningen
Hoe we aan een onnatuurlijke houding komen en daardoor minder vitaal zijn
Wanneer we geboren worden is alles, wanneer je boft, in de basis aanwezig om gezond en natuurlijk te bewegen. Maar omdat we door onze opvoeding en cultuur specifiek gedrag en gewoonten aanleren, veranderen onze lichaamshouding en bewegingspatronen mee. Je mag hopen dat alles dan nog zo blijft bewegen, zoals het bedoeld is en dat onze vitaliteit optimaal blijft. Bijna bij niemand is dat het geval. We ontwikkelen typische bewegingen, die we als gewoon en normaal beoordelen, terwijl ze dat niet zijn. Strak of op slot staan met de knieën, opgetrokken schouders, voorovergebogen koppie vanwege veel op tablet en telefoon koekeloeren. Het zijn maar een paar voorbeelden. Maar onbewust zijn het veel meer “afwijkingen” van het natuurlijke en normale. Hierdoor ontstaan plaatselijk chronische spierspanning, kortere pezen, minder soepeler bindweefsel en bijvoorbeeld vermindering van de bloedcirculatie. De gezondheid van ons bewegingsstelsel, organen en andere delen van ons lijf worden daardoor negatief beinvloed. Daar is gelukkig wat aan te doen: Op zoek gaan naar die natuurlijke houding en manier van bewegen die ons weer terugbrengt naar optimale vitaliteit.
Effecten van juiste houding en losmaak-oefeningen
- Brengt de natuurlijke verbinding tussen verschillende delen van lijf weer op orde
- Soepeler gewrichten; gewrichten worden weer geopend. Wanneer de gewrichten “open” zijn stromen vloeistoffen, bloed en weefselvocht beter. Ophoping van afvalstoffen veroorzaakt ziekte. Net zoals stromend water schoner is dan stilstaand.
- Brengt en houdt energieverdeling en bloedsomloop op gang
- Vergroot algemeen lichaamsbewustzijn
- Ontspant
- Verbeterde lichaamshouding
- Vergroot de lenigheid
- Verbetert de ademhaling
Algemene tips bij juiste houding
- Voeten: Staan op schouderbreedte. parallel aan elkaar, recht naar voren, onder de schouders, aandacht op punt midden onder voet. (gewicht iets meer op voorvoet)
- Knieën: zijn vrijwel altijd iets gebogen
- Benen: zijn in sta-oefeningen licht gespannen, sta zo stevig als een berg
- Zitvlak: zak even door de knieën alsof je wilt gaan zitten, hierdoor komt je stuitbeen in verticale positie
- Bekken: recht en soepel, het stuitje iets naar voren gericht
- Borst: iets ingetrokken houden
- Rug: van stuitbeen naar hoofd is een rechte lijn, maar hoeft niet verticaal te zijn.
- Schouders: hangen ontspannen naar beneden, iets naar achteren
- Ellebogen: laten zakken en niet achter het lichaam plaatsen
- Vingers: gestrekt en niet overstrekt; ontspannen
- Gezicht: ontspannen
- Ogen: kijk recht vooruit of gericht op één punt, maar dan op zo’n manier dat je niet strak focust. Waardoor je eigenlijk een beeldveld van 180 graden voor je hebt. Geef jezelf bij deze blik een trots en wakker gevoel. Probeer zo min mogelijk te knipperen
- Mond: licht gesloten, tong ligt tegen de achterkant van de boven tanden. Dit zorgt ervoor dat de mond ontspannen blijft en je minder snel onbewust de tanden op elkaar klemt
- Kin: iets ingetrokken, zodat het lijkt alsof je nek wat uitgerekt wordt. dat pas goed bij die trotse blik!
Tips bij bewegingsoefeningen
- Zakken door knieën nooit verder dan dat de knieën verder dan de tenen naar voren komen!
- Bij bewegingen: bij spierpijn, die bij de nieuwe beweging hoort voorzichtig en met aandacht doorgaan. Adem naar de pijn toe. Bij heftige pijn stoppen!
- Bij intensieve oefeningen van benen, armen, voeten en handen, deze tussen wisselen van zijde even losschudden
- Bij herhaal oefeningen van een lichaamsdeel langzaam opbouwen. Begin rustig met bijvoorbeeld 7 x beide kanten, totdat dit goed gaat en voer daarna pas het aantal keren draaien per kant op.
- Laat de ademhaling zo veel als mogelijk doorgaan
- Kijk of je je bewust kan worden van spierspanning op andere delen, dan die bij de oefening horen, waar mogelijk ontspan ze.
Nog meer informatie
Wil je nog meer weten waar je op kan letten om een natuurlijk beweging en houding teug te winnen en daarmee je vitaliteit te vergroten, stel dan je vraag via het contactformulier of stuur een mail naar dirk@grastraining.nl
Wanneer je andere vragen hebt over vitaliteit: neem gewoon contact op zoals hierboven aangegeven of bel me: 06-83679031. Wanneer nodig spreken we dan af voor een kort gratis coachingsgesprek.
Kijk anders ook even op https://grascoaching.nl
Volg de komende tijd nieuwe tips op bovenstaande onderwerpen op facebook
Dirk Keuning studeert juni 2020 af als Vitaliteitstherapeut, geënt op traditionele Chinese geneeswijzen. Hij put zijn kennis verder uit zijn opleiding medische basiskennis afgerond in 2019 en zijn opleiding tot scancoach, waarbij energieleer, de basis is. Als trainer-coach heeft hij zich de afgelopen 20 jaar gespecialiseerd in onderwerpen als vitaliteit, stressmanagement en gedragsveranderingen die daarbij ondersteunend werken. Bovenal gebruikt hij zijn ervaring en kennis opgedaan tijdens zijn eigen weg om vitaler te leven.