voeding beweging middel

Haal alles uit water

watergrasvitaal

We bestaan wel voor 60-70 % uit water. Het zou gek zijn om het daar niet over te hebben.

Water om te drinken

Hoe kan het drinken van water bijdragen aan onze vitaliteit?

 • Wanneer je genoeg water drinkt voorkomt het uitdroging. Uitdroging gebeurt sneller dan je denkt. Uitdroging kan duizeligheid, misselijkheid, een droge mond en een gevoel van uitputting veroorzaken. Drinken van water is een simpele manier om vermoeidheid tegen te gaan.
 • Water is goed voor alle organen, je huid, de spijsvertering, het transport van voedingsstoffen en voor een goede temperatuur van je lichaam.  
 • Water is goed voor een helder brein. Onze hersenen bestaan voor 90 % uit vocht. Te weinig vocht in je hersenen veroorzaakt hoofdpijn en verlies van belangrijke mentale taken als bijvoorbeeld het voeren van gesprekken, auto rijden, je concentreren op je werk, enz.  
 • Water helpt de gewrichten soepel te houden.
 • Er zijn aanwijzingen dat veel water drinken de kans op blaaskanker, borstkanker en darmkanker verkleint  
 • Water drinken ondersteunt de omzetting van vetten, vetverbranding en koolhydraten in energie. Vocht is namelijk nodig voor de spijsvertering. Te weinig vocht heeft minder omzetting naar energie tot gevolg
 • Afvoeren van afvalstoffen. We krijgen nogal wat gif binnen via verontreinigde lucht en voeding. Water helpt de afvalstoffen af te voeren. Zie ook verderop bij PH waarden.
 • Water kan helpend zijn bij het afvallen
  • Wanneer je afvalt komen opgeslagen afvalstoffen vrij uit het lichaamsvet, voldoende water drinken helpen deze af te voeren.
  • Honger en dorst is door het lichaam soms moeilijk te onderscheiden. Bij het water drinken kan het hongergevoel afnemen.      

De hoeveelheid

Drink door de dag heen voldoende; hoeveel is dat? Voor een volwassene tussen de 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Andere dranken tellen ook mee.

Wanneer

water drinken grasvitaal

Start de dag met het drinken van een glas water.

 • Je krijgt meer energie
 • Je verlies ’s nachts veel vocht door ademhalen en zweten. Gelijk na het opstaan je voorraad aanvullen helpt gelijk al deze achterstand in te lopen
 • Het voert de afvalstoffen af die gedurende de avond en nacht zijn vrijgekomen uit je voeding. Probeer de rest van de hoeveelheid water over de dag te verdelen.

Temperatuur

Ja, dat is even een onderwerp. Veel mensen zweren bij het drinken van (ijs) koud water. Wanneer het buiten warm is, is het begrijpelijk dat je dat even doet voor je gevoel van afkoeling. Heel veel koud water drinken geeft overigens het omgekeerde effect. Het lichaam reageert daar met warmte op. Je gaat je dan juist warmer voelen.
Bij normale temperaturen heb je dat gevoel van afkoeling niet nodig. Toch staan er op menig kantoor drinkapparaten waar koud of zelfs ijskoud water uitkomt. Heel raar. Water dat kouder is dan je lichaamstemperatuur moet opgewarmd worden door het lichaam. Dat kost dus energie. Deze energie wordt vooral onttrokken aan de spijsverteringsorganen maag-milt en alvleesklier. Deze organen hebben hun energie hard nodig voor de spijsvertering of om uit te rusten. Deze organen onttrekken dan warmte (=energie) uit de rest van het lichaam. Wanneer je door de dag heen steeds koud (-er dan je lichaamstemperatuur) water drinkt geeft dat elke keer een dip (ook al is het maar weinig) in de totale benodigde energie voor het hele lichaam. Drink het liefst water op kamertemperatuur of zelfs warmer, zoals je lichaamstemperatuur. Dan hoeft het lichaam minder hard te werken. Logisch en simpel.

PH waarden

Er is veel te doen over de zuurgraad van het water.

Wanneer je (veel) last van stress, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, eczeem, acne, rugpijn hebt, denkt dat je teveel afvalstoffen in je systeem hebt of gewoon al wat ouder bent dan zou het kunnen zijn dat je “verzuurt”. Drink eens tijdelijk (1 tot 2 maanden) of regelmatig wat meer basisch water en ervaar of dit verschil maakt. Zuur water heeft een Ph waarde van minder dan 7. Basisch of alkalisch water heeft een PH waarde hoger dan 7. Andere namen die voor basisch water worden gebruikt zijn geïoniseerd water, alkalisch water of Tangenwater (= een merknaam). Wij houden het bij basisch water.    

Wat gebeurt er bij het drinken van basisch water

De meeste gif- en afvalstoffen zijn positief geladen en hechten zich van nature aan het lichaam, dat als geheel negatief geladen is. “Das nie handig”. Basisch water heeft meer negatieve zuurstof-ionen. Als je regelmatig verspreid over de dag slokjes van dit water neemt zullen de positief geladen gif- en afvalstoffen zich aan de negatieve zuurstof-ionen van het basisch water hechten en daarmee het lichaam verlaten. Het lichaamsweefsels wordt dan  systematisch gereinigd. 
Ons drinkwater heeft gemiddeld een waarde van 7 (PH neutraal). Wanneer je echt gezond eet en bent is het drinken van basisch water niet echt nodig. Immers een gezond lichaam kan zelf voor haar eigen ideale zuurgraad zorgen. Het gaat om de balans tussen zuur en basisch. Te basisch is voor het lichaam evengoed slecht.
Maar… wanneer je voedingspatroon te zuur is of wanneer het te veel gifstoffen bevat (en dat is beide, met de huidige gangbare aangeboden voeding al snel) of wanneer je last hebt van een van de eerder genoemde klachten kan basisch water het evenwicht herstellen. Wij zeggen: probeer het eens en ervaar zelf welk effect het op je heeft. Je hoeft er in elk geval geen duur apparaat voor te kopen, zoals veel aanbieders beweren!

Hoe zelf op een eenvoudige manier basisch water maken

Kook water 15 tot 20 minuten en giet het in een thermoskan. Roestvrijstalen thermoskannen zijn prima. De thermoskan houdt het water de hele dag basisch. Drink 1 of twee sokjes om het half uur de hele dag door zoals je thee drinkt.
De totale hoeveelheid basisch water die je nodig hebt voor een dag komt neer op 600 tot 750 ml. Dit speciaal bereide water is geen vervanging voor normaal drinkwater. Het hydrateert de cellen niet zoals normaal water doet, het lichaam gebruikt het alleen om de weefsels te reinigen.
Je kunt deze methode gebruiken telkens als je je niet goed voelt of je simpelweg energieker en helderder wilt voelen. Als je overgewicht hebt, kan deze reinigingsmethode je helpen om in korte tijd kilo’s lichaamsafval kwijt te raken.

Water om te wassen, douchen en in te zwemmen

douche
Water is goed voor de huid. Alleen te veel en te lang warm douchen niet.

Te veel en te lang warm douchen en gebruik van te basische zeep heeft een negatieve werking op ons immuunsysteem. Het vele (dagelijkse) en lange douchen is niet goed voor microben die op onze huid zitten. Deze microben zorgen onder andere voor het aantrekken van vitaminen en andere nutriënten die we nodig hebben om te overleven en die het immuunsysteem helpen om gevaarlijke stoffen te herkennen en het produceren van antivirus stoffen. Wanneer we vaak douchen en deze microben dus verwijderen, verstoren we dit proces.

Onze huid heeft een PH waarde (daar is ie weer) tussen 5 en 6. Onze huid is van nature licht zuur. Dat beschermt de huid namelijk tegen infecties, irritaties, allergieën en uitdroging. Water heeft een PH waarde van 7 of hoger. Het kost na het douchen weer tijd (30 min tot een paar uur) om de zuurgraad weer tussen de 5 en de 6 te krijgen.

De temperatuur: het beste is de lichaamstemperatuur van 37 graden te gebruiken. Bij te heet water lost het natuurlijke vetlaagje van onze huid sneller op. Daardoor raakt de huid nog sneller vocht kwijt en droogt deze makkelijker uit. Warm douchen beter niet langer dan 7 – max 10 minuten.   

Dus hoewel douchen ervoor zorgt dat we ons fris voelen en goed ruiken, doen we ons lichaam met teveel en te lang warm douchen eigenlijk meer kwaad dan goed. Was en douche je lichaam met mate! Een dagje overslaan kan prima! Of probeer eens de koude douche, …..brrrrrrr

Koud douchen of zwemmen in “natuurwater”

zwemmen

Koud douchen; sinds 2012 douche ik elke ochtend gemiddeld 7 minuten koud. Welk effect heeft dat op mijn vitaliteit?

 • Doordat mijn lichaam het koud krijgt gaat de energiemotor van mijn lichaam aan om het warm te houden. Na afloop krijg ik daardoor in de vroege ochtend een energieboast. Ik start de dag fris en energiek.
 • Voor 2012 was ik 1 – 2 keer per jaar verkouden en af en toe had ik ook een jaar een griep te pakken. Sinds 2012 heb ik geen griep meer gehad en ben ik in de afgelopen 8 jaar hooguit drie keer verkouden geweest. Die keren duurde de verkoudheid 2 tot 3 dagen. Vroeger duurde dat wel 2 weken.
 • Ik ben afgevallen tot een, voor mijn lengte, normaal gewicht. Mijn BMI daalde van 30 naar 23!

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dagelijks koud douchen de hoeveelheid bruin vet vergroot en wit vet doet afnemen. Hoe meer bruin vet je hebt hoe beter je immuunsysteem werkt.

 • Uit een grote Nederlandse studie is gebleken dat 30 dagen koud afdouchen (tot 90 sec) leidt tot 30 procent minder ziekmelding.

Een duik in het koude water

O, ja en dan heb ik ook nog een collega-vriend die elke keer als ik met hem werk enthousiast vertelt dat hij elke ochtend een duik in het IJ (A-dam) neemt. Alleen of met een andere collega. Dat kan natuurlijk ook! Moet je wel een soort van IJ in de buurt hebben. Wanneer ik met hem werk is hij altijd(!) scherp. Fijn hoor zo’n collega.      

Water in de avond

Water in de avond gebruiken voor een warm voetenbad.

Wanneer je je moe en lusteloos voelt: neem ’s avonds tussen 19 en 21 uur een warm voetenbad.   Het geeft energie en werkt ontspannend. Op de voeten liggen veel acupunten. Deze worden dan geactiveerd. Doe een beetje zout in het warme water of lavendelolie, dat versterkt het effect. Het helpt bij:

 • Slaapproblemen
 • Verlicht de hoofdpijn
 • Lage rugpijn
 • Het versterken van het immuunsysteem
 • Helpt bij uitputting en vermoeidheid
 • Bevordert de bloedcirculatie.

Verwarm het water tot minimaal je 37 graden of iets hoger tot 40 graden, zodat het nog lekker voelt aan je voeten. Zorg dat de enkels ook onder water zitten, daar zitten belangrijke acupunten (met name die de niernenergie stimuleren, goed tegen lage rugpijn en vermoeidheid). Houd je voeten ongeveer 15 tot 20 minuten in het warme water. Vul af en toe aan met heet water wanneer het teveel afkoelt. Droog na afloop je voeten goed af, masseer ze nog een beetje (of beter, laat dat doen wanneer er iemand voorhanden is) en leg ze ongeveer 20 minuten wat hoger neer.

Slaap lekker!      

Waar water al niet goed voor is!

Bijsluiter

GRASVitaal richt zich op preventie om ziekte te voorkomen! Deze informatie is niet ter vervanging van een consult of behandeling bij ziekte. De geboden informatie kan niet worden gezien als vervanging van een consult of een behandeling bij een huisarts of specialist, maar is slechts een bron van algemene informatie. Raadpleeg bij lichamelijke- of psychische klachten altijd of minstens ook je eigen huisarts. En verder: niet alle tips gelden altijd voor iedereen. Het zijn geen algemene waarheden die altijd voor iedereen opgaan.

Nog meer informatie

GRASVitaal ziet vitaliteit als levenskracht die voor energie, groei, ontwikkeling en gezondheid zorgt. Omgekeerd zorgt een goede gezondheid voor optimale vitaliteit.

GRASVitaal houdt zich bezig met Bewustwording, Beweging, Voeding (eten en frisse lucht), Hartzaken (verbinding met jezelf en de ander) Inspiratie en Doelen stellen (zie ook www.grasvitaal.nl). Alles in dienst van onze vitaliteit.
We doen dat vanuit een holistische visie. GRASVitaal maakt daarbij gebruik van Oosterse (o.a. Traditionele Chinese Geneeswijzen) en Westerse kennis. Onze geest, brein, organen, zenuwstelsel, immuunsysteem, bewegingsstelsel, bloed- en energievoorziening, ons gevoel van welbevinden, onze emoties, onze omgeving, alles beïnvloedt en heeft verband met elkaar.

We geven algemene tips om Bewustzijn te vergroten in onze omgang met Beweging, Voeding, Hartzaken, Inspiratie en Doelen stellen. De tips dienen om ziek zijn te voorkomen of te verlichten en vitaal te blijven.

In het oude China werd de dorpsdokter alleen betaald wanneer de mensen gezond bleven. Wanneer ze ziek werden deed hij het niet goed en stopte zijn inkomen!

Alle tips zijn gebaseerd op kennis en ervaringen. Veel hangt verder af van hoe vitaal jij bent en wat jou in jouw situatie het beste helpt. Bepaal zelf welke tip voor jou interessant is om uit te proberen en ervaar zelf wat het effect op jou is.
Wil je een advies, traject of behandeling op maat: bel of mail me en we maken zo nodig een afspraak. Misschien is alleen dat telefoontje voldoende. Dan zijn er geen kosten aan verbonden. Tarieven voor afspraken en behandelingen: Live, per videobellen of per telefoon: € 0,50 tot € 1,50- per minuut. Afhankelijk van je inkomen!

Ik werk samen met een groot netwerk van therapeuten en coaches die ook holistisch werken. Wanneer mijn tips of behandelingen niet voldoende zijn of wanneer deze bij voorbaat niet aansluiten bij wat jij nodig hebt, verwijs  ik je door!

CONTACT

Dirk Keuning; 06-83679031; dirk@grastraining.nl; via contactformulier.

Kijk anders ook even op https://grastraining.nl/grasvitaal/   

Volg de komende tijd nieuwe tips op bovenstaande onderwerpen op facebook

Presentatie4